Wednesday, 4 December 2013

ကကတစ္


ကကတစ္ငါး- ကကတစ္သည္ ျမန္မာႏိုင္ငံ ကမ္း႐ိုးတမ္းတေလွ်ာက္ၸ ေတြ႕ရေသာ အေရးႀကီးသည့္ စားငါး တမ်ဳိးျဖစ္၍ လူသိမ်ားသည္။ ဤငါးသည္ ပါဏေဗဒ အလိုအရ ငေတာက္တူ၊ ကသျမင္း၊ ငစင္စပ္ စသည္တုိ႔ႏွင့္အတူ ‘ပါစီဒို’ အမ်ဳိးရင္းတြင္ ပါဝင္သည္။ ကကတစ္၏ ကိုယ္သည္ ျပား၍ အနည္းငယ္ ရွည္လ်ားသည္။ ႏွာတံတို၍ ေအာက္ေမးေ႐ွ႕သုိ႔ ေငါထြက္ေနသည္။ ေခါင္း၏ေဘး တဖက္တခ်က္တြင္ ႀကီးမားေသာ မ်က္လုံးႏွစ္လုံးရွိသည္။ ေက်ာဆူးေတာင္ႏွစ္ခုပါ၍ ေ႐ွ႕ဆူးေတာင္တြင္ မာေက်ာေသာ ဆူး႐ိုးမ်ား ပါရွိသည္။ အၿမီးမွာ ထိပ္ဝိုင္းမ်ဳိးျဖစ္၏။ အေၾကးမ်ားမွာ မႀကီးမငယ္ျဖစ္၍ အနားၾကမ္းအေၾကးမ်ဳိး ျဖစ္သည္။ ဤငါး၏ အေရာင္မွာ ပြဲျပာေရာျဖစ္၍၊ ေက်ာပိုင္းတြင္ အစိမ္းေရာင္ ယမ္းပိုက္တစ္ေလွ်ာက္တြင္ အျဖဴေရာင္သန္းေနသည္။ ကကတစ္သည္ သာမန္အားျဖင့္ တေပခြဲသာ ရွိေသာ္လည္း၊ တခါတရံ အရွည္ ၅ အေလးခ်ိန္ ၅၅ ပိႆာခန္႔အထိ ရွိႏိုင္သည္။ ဤငါး၏ စားေဖာင္းမ်ားမွ အေတာ္အသင့္ ေကာင္းမြန္ေသာ ငါးစည္ေဖာင္းေကာ္ကို ျပဳလုပ္ရရွိႏိုင္သည္ဟု သိရသည္။

ျမန္မာ့စြယ္စုံက်မ္း

No comments:

Post a Comment